Grydebrød hitter her i huset…

Jeg holder meget af at bage. Én af favoritterne her i huset er grydebrød. Vi er vilde med den krumme, som grydebrød har. Vi er vilde med den sprøde skorpe.

 

grydebrød 5

grydebrød 8

grydebrød 7

 

 

Det er faktisk supernemt at bage grydebrød. Jeg gør følgende:

20 g gær opløses i  7 dele vand. Hertil tilføjer jeg 20 g salt. Dette rører jeg op med ca. 1 kg mel. Jeg bager gerne med sigtet speltmel eller ølandshvedemel – begge økologiske. Nogle gange er det et mix.

 

Herefter hæver det til dobbelt størrelse. Hvis man bager med spelt eller ølandshvede, så er det vigtigt ikke at overhæve dejen.

 

Når dejen har hævet den tid det skal, så vendes det ud på bordet og deles i 2 stykker. Jeg ælter hvert dejstykke til runde kugler. Herefter skal brødene efterhæve til dobbelt størrelse. Det kan evt. gøres i hævekurve, som giver dejen et smukt mønster.

 

Jeg har en støbejernsgryde – men man kan også bruge en stegeso. Jeg varmer oven op til 260 grader – støbejernegryden inkl. låg skal varmes op samtidig.

 

Når gryden og ovnen er varm, så hældes dejen forsigtigt over i gryden. Jeg snitter gerne et mønster i toppen. Nogle gange kommer der lidt drys på. Skru ovnen ned til 230 grader.

 

Bag brødet i 20 minutter med låg – og derefter 20 minutter uden låg. Læg låget i bunden af ovnen, så den holder sig varm til brød nr. 2.

 

Tjek om brødet er bagt ved at banke det under bunden. Det skal lyde hult. Lad det køle af på bagerist. Bag det andet brød.

 

Velbekomme…

grydebrød 6

10 kommentarer til “Grydebrød hitter her i huset…”

  • Kirsten:

    UMM, godt brød.
    Når jeg bager brød, laver jeg dejen om aftenen, bruger en ært gær( den tyske økologiske gær, som er lavet på hvede) 3 spsk surdej som altid står i køleskabet, så er der færdigheder dej næste morgen.
    Fantastisk brød.
    Hilsen Kirsten

  • Annegrete:

    Hvor mange liter er din gryde på ? Jeg har altid brugt rømertopf, da jeg er i tvivl om min gryde er stor nok. Men det må være lettere med gryden, som ikke skal i vand først. Kh Annegrete

  • unikarina:

    Kirsten: Jeg har også forsøgt at langtidshæve – men ikke med så godt resultat

    Annegrete: Jeg er ikke helt sikker på hvor stor min gryde er – blot at den ikke er den største fra Cook and Baker. Jeg vil gætte på ca. 3 L

  • Miri:

    Smukt brød !!
    Jeg må indrømme jeg aldrig har prøvet at bage grydebrød, mine støbejernsgryder er for store :) Jeg håber altid at finde een mindre størrelse vildt billigt et eller andet sted :)

  • unikarina:

    Miri: Håber din jagt på en støbejernsgryde i rigtig størrelse lykkes, for det smager vild lækkert

  • Irene:

    Det ser smukt ud med snit i skorpen. Bager selv grydebrød ret så ofte men synes, min dej er for “blævret” til at snitte i. Har du så meget mel i, at du kan ælte det, eller rører du det bare sammen. Det gør jeg nemlig….
    Der er i øvrigt støbejernsgryder i ikea til en overkommelig pris :-)

  • unikarina:

    Irene: Først rører jeg sammen – men ikke til en lind grød. Men en fugtig dej. Når dejen har hævet, hælder jeg den ud på bordet, hvor jeg tilføjer lidt mel. Herefter ælter jeg let, ved at trække dej ind mod midten, rundt og rundt. Ælteteknik set hos i River Cottage programmer. Ved at jeg ælter det, får jeg en lidt fastere krumme. Jeg kan se, at nogle grydebrød er fyldt med huller. Det er mine ikke. Så det er lidt smag og behag. Men det betyder at min dej/brød er så faste at jeg kan snitte i dem. Godt tip med gryder fra IKEA, tak.

  • unikarina:

    Irene: Jeg fandt lige denne video på you tube. https://www.youtube.com/watch?v=RHawqN_6j-U 4 minutter henne kommer den teknik, som jeg bruger, når jeg ælter.

  • Hej Karina

    Hvor meget er 7 dele vand?

    KH

  • unikarina:

    Camilla: det er 7 deciliter (dl)

Skriv en kommentar

Kreativitet af...
Karina, som holder utrolig meget af at være kreativ. Jeg ønsker at dele mine kreativiteter med dig - og jeg håber, at du vil blive inspireret...

unikarina

Læs evt. mere under "Om".

Jeg er utrolig glad for, at du kiggede forbi - kom endelig igen....

Kontakt mig…
Skriv gerne en kommentar eller hilsen...

unikarina
Copyright © 2009 – 2017
Alle tekster, illustrationer og billeder er mine, medmindre andet er angivet. Indholdet på denne side må derfor ikke anvendes uden min skriftlige tilladelse.

Få en mail med ugens indlæg...
DIY Awards 2017
unikarina.dk er nomineret til en DIY award. Du kan se mere samt sende din stemme ved at klikke på billedet.
DIY Awards 2017
Reklamer…
Pr 1. juli 2017 er der kommet nye regler omkring markedsføring på sociale medier og blogs.

Det betyder, at når jeg fremadrettet skriver om et produkt eller et firma, så skal jeg skrive, at det er reklame. Også selvom jeg gør det af fri vilje og ikke bliver betalt for det.

unikarina.dk vil fortsat være en reklamefri blog - forstået på den måde, at jeg ikke laver samarbejde med fimaer. Jeg nævner produkter og firmaer som hjælp til mine læsere. Jeg bliver ikke betalt for det. Jeg skal blot overholde markedsførings-loven.

Blogprisen 2016
mini_mba

unikarina.dk blev nr. 3 i kategorien "Håndværk og Kreativitet". Tak for din stemme.
Blogprisen 2015…


Afstemningen er slut
De siger…
unikarina på Instagram…
Hvis du vil følge med, så finder du mig som unikarina
Eller følg med her...
unikarina strikker også her…
unikarina

Jeg strikker sammen med mange andre strikke- og hækleglade fra hele verden...
Strik 2016…
Strik 2015…
Strik 2014…
Strik 2013…
Strik 2012…
Strik 2011…
Strik 2010…
Strik 2009…
Bag svampet squashkage…
Shop med god samvittighed…
Bag nogle skønne boller…
Hold kaffen varm…
Klar til pudekamp…
Bag lækre gulerodsmuffins…
Nemme Strikkerør…
Facebook…
unikarina på twingly…
Twingly BlogRank