Valkning…

Valkning betyder, at man vasker en uldvare ved høje temperaturer og hermed filter den. Du har måske prøvet det med din yndligstrøje, som var smuttet med i den forkerte vask! Den bliver alt for lille!

 

Man kan valke en gammel sweater – og lave den om til en smart taske. Men man kan også strikke en ting, som man kan valke, så den får et filtet look. Først og fremmest er det vigtigt, at man bruger ubehandlet uldgarn – ikke noget med superwash.  Det kan være en rigtig god idé at lave en vasketest af en lille prøve – dels for at se, hvordan den filter, men også for at kunne beregne strikkefastheden efter vask. Jeg kan anbefale Fritidsgarn fra Sandnes.

Du kan lave flere test – måske én ved 40 grader og én ved 60 grader. Det kan give et meget forskelligt udtryk. Endvidere er det vigtigt at sige, at hver vaskemaskine vasker forskelligt. Husk at notere pindestørrelsen samt hvor mange grader prøven er vasket ved.

 

Du skal være opmærksom på, at selvom du bruger garn af det samme mærke, kan de enkelte farver valke forskelligt. Jeg har erfaring med, at hvide farver kan måske have svært ved at valke, da de ofte er blevet hårdhændet behandlet for at blive hvide/lyse – og dermed er krympet lidt! F.eks. forsøgte jeg at lave en kaffevarmer – men den blev alt for stor. Så den endte med at blive en taske!

Et godt trick er at smide et håndklæde eller 3 tennisbolde med i vasken. De bumler mod det strikkede materiale og hjælper til med at valke.

 

God fornøjelse med at valke…

7 kommentarer til “Valkning…”

 • Hvor ER den fin. Har netop været i Den fynske Landsby og dér set filtning. Det er jo temmelig “gammeldags” og ufikse ting, som ofte vises i sådanne sammenhænge, men din pung og den fine forarbejdning løfter da teknikken op på et helt andet plan.

 • unikarina:

  Anette Linnea: Tak skal du have…

 • […] er strikket i uld – og dernæst valket for at få det filtede look. Tilsidst er den krydret med en […]

 • […] er strikket i uld – og dernæst valket for at få det filtede look.  Dér, hvor der er strikket med dobbelt garn (bomberne), trækker […]

 • […] den grønne kuffert gemmer jeg de tennisbolde, som kommer med i vaskemaskinen, når jeg valker. Desuden indeholder den en meget gammel “Væk med pletterne” fra […]

 • Tina:

  Hejsa. Jeg er begyndt at valke, netop med fritidsgarn. Den første farve skulle have 3x40c og de næste som var mørkelilla fik så en på 60 uden held, så jeg måtte gøre det i hånden. Er der ikke en bedre måde at gøre det på, for det bliver temligt dyr i vask.
  Hilsen Tina

 • unikarina:

  Tina: Jeg synes, at det lyder mærkeligt at du har problemer med at valke fritidsgarnet. Jeg har ingen problemer – og ofte valker jeg kun én gang i maskinen. Jeg har desværre ingen idé til hvordan du kan slippe for de mange vaske…

Skriv en kommentar

Kreativitet af...
Karina, som holder utrolig meget af at være kreativ. Jeg ønsker at dele mine kreativiteter med dig - og jeg håber, at du vil blive inspireret...

unikarina

Læs evt. mere under "Om".
Jeg er utrolig glad for, at du kiggede forbi - kom endelig igen...
Kontakt mig…
Skriv gerne en kommentar eller hilsen...
unikarina
Copyright © 2009 – 2022
Alle tekster, illustrationer og billeder er mine, medmindre andet er angivet. Indholdet på denne side må derfor ikke anvendes uden min skriftlige tilladelse.
Til salg…
Få en mail med nye indlæg...
Sociale medier…
Enkel nøglering i læder…
Farve garn med avocado…
Pinde til theposer…
Skål i selvtørrende ler…
Hold kaffen varm…
Strik gennem tiden…

Jeg har strikket gennem flere år. Herunder kan du se de seneste år. Resten finder du i øverste fane under “Strik gennem tiden”.

Strik 2021…
Strik 2020…
Strik 2019…
Strik 2018…
Strik 2017…
Strik 2016…
Strik 2015…
Bag svampet squashkage…
Bag nogle skønne boller…
Bag lækre gulerodsmuffins…
Reklamefri…
unikarina
unikarina strikker også her…
unikarina

Jeg strikker sammen med mange andre strikke- og hækleglade fra hele verden...
Blogprisen 2016…
mini_mba

unikarina.dk blev nr. 3 i kategorien "Håndværk og Kreativitet". Tak for din stemme.
Blogprisen 2015…


Afstemningen er slut