Valkning…

Valkning betyder, at man vasker en uldvare ved høje temperaturer og hermed filter den. Du har måske prøvet det med din yndligstrøje, som var smuttet med i den forkerte vask! Den bliver alt for lille!

 

Man kan valke en gammel sweater – og lave den om til en smart taske. Men man kan også strikke en ting, som man kan valke, så den får et filtet look. Først og fremmest er det vigtigt, at man bruger ubehandlet uldgarn – ikke noget med superwash.  Det kan være en rigtig god idé at lave en vasketest af en lille prøve – dels for at se, hvordan den filter, men også for at kunne beregne strikkefastheden efter vask. Jeg kan anbefale Fritidsgarn fra Sandnes.

Du kan lave flere test – måske én ved 40 grader og én ved 60 grader. Det kan give et meget forskelligt udtryk. Endvidere er det vigtigt at sige, at hver vaskemaskine vasker forskelligt. Husk at notere pindestørrelsen samt hvor mange grader prøven er vasket ved.

 

Du skal være opmærksom på, at selvom du bruger garn af det samme mærke, kan de enkelte farver valke forskelligt. Jeg har erfaring med, at hvide farver kan måske have svært ved at valke, da de ofte er blevet hårdhændet behandlet for at blive hvide/lyse – og dermed er krympet lidt! F.eks. forsøgte jeg at lave en kaffevarmer – men den blev alt for stor. Så den endte med at blive en taske!

 

Et godt trick er at smide et håndklæde eller 3 tennisbolde med i vasken. De bumler mod det strikkede materiale og hjælper til med at valke.

 

God fornøjelse med at valke…

6 kommentarer til “Valkning…”

 • Tone:

  Heisann :) Tenkte bare å si at man gjerne kan valke sammen med jeans. Det er helt supert! Fin side du har :) Klem Tone

 • unikarina:

  Tone: Jeg kender godt tippet med et par jeans – men jeg foretrækker selv at bruge tennisboldene!

 • Tone:

  Jeg tenkte kanskje du visste det ja. Men smaken er vel som baken, delt ;) Jeg liker best jeans, men skal jeg tørke dyner bruker jeg tennisballer ;) Klem Tone

 • unikarina:

  Tone: Det er så dejligt at der er så mange muligheder – når vi nu er så forskellige ;o)

 • ingrid:

  Whauwww—hvor har du bare nogle lækre ideer/gode fund. Jeg er også rimelig kreativ (håndarbejdslærer), men ikke nær så opfindsom som dig.

 • unikarina:

  ingrid: 1000 tak…

Skriv en kommentar

Kreativitet af...
Karina, som holder utrolig meget af at være kreativ. Jeg ønsker at dele mine kreativiteter med dig - og jeg håber, at du vil blive inspireret...

unikarina

Læs evt. mere under "Om".
Jeg er utrolig glad for, at du kiggede forbi - kom endelig igen...
Kontakt mig…
Skriv gerne en kommentar eller hilsen...
unikarina
Copyright © 2009 – 2018
Alle tekster, illustrationer og billeder er mine, medmindre andet er angivet. Indholdet på denne side må derfor ikke anvendes uden min skriftlige tilladelse.
Få en mail med ugens indlæg...
Sociale medier…
unikarina på Instagram…
Shop med god samvittighed…
Enkel nøglering i læder…
Pinde til theposer…
Skål i selvtørrende ler…
Hold kaffen varm…
Strik gennem tiden…

Jeg har strikket gennem flere år. Herunder kan du se de seneste år. Resten finder du i øverste fane under “Strik gennem tiden”.

Strik 2017…
Strik 2016…
Strik 2015…
Bag svampet squashkage…
Bag nogle skønne boller…
Bag lækre gulerodsmuffins…
Reklamefri…
unikarina
unikarina strikker også her…
unikarina

Jeg strikker sammen med mange andre strikke- og hækleglade fra hele verden...
Blogprisen 2016…
mini_mba

unikarina.dk blev nr. 3 i kategorien "Håndværk og Kreativitet". Tak for din stemme.
Blogprisen 2015…


Afstemningen er slut