Grydebrød hitter her i huset…
Jeg holder meget af at bage. Én af favoritterne her i huset er grydebrød. Vi er vilde med den krumme, som grydebrød har. Vi er vilde med den sprøde skorpe.
Det er faktisk supernemt at bage grydebrød. Jeg gør følgende:
20 g gær opløses i 7 dele vand. Hertil tilføjer jeg 20 g salt. Dette rører jeg op med ca. 1 kg mel. Jeg bager gerne med sigtet speltmel eller ølandshvedemel – begge økologiske. Nogle gange er det et mix.
Herefter hæver det til dobbelt størrelse. Hvis man bager med spelt eller ølandshvede, så er det vigtigt ikke at overhæve dejen.
Når dejen har hævet den tid det skal, så vendes det ud på bordet og deles i 2 stykker. Jeg ælter hvert dejstykke til runde kugler. Herefter skal brødene efterhæve til dobbelt størrelse. Det kan evt. gøres i hævekurve, som giver dejen et smukt mønster.
Jeg har en støbejernsgryde – men man kan også bruge en stegeso. Jeg varmer oven op til 260 grader – støbejernegryden inkl. låg skal varmes op samtidig.
Når gryden og ovnen er varm, så hældes dejen forsigtigt over i gryden. Jeg snitter gerne et mønster i toppen. Nogle gange kommer der lidt drys på. Skru ovnen ned til 230 grader.
Bag brødet i 20 minutter med låg – og derefter 20 minutter uden låg. Læg låget i bunden af ovnen, så den holder sig varm til brød nr. 2.
Tjek om brødet er bagt ved at banke det under bunden. Det skal lyde hult. Lad det køle af på bagerist. Bag det andet brød.
Velbekomme…
UMM, godt brød.
Når jeg bager brød, laver jeg dejen om aftenen, bruger en ært gær( den tyske økologiske gær, som er lavet på hvede) 3 spsk surdej som altid står i køleskabet, så er der færdigheder dej næste morgen.
Fantastisk brød.
Hilsen Kirsten
Hvor mange liter er din gryde på ? Jeg har altid brugt rømertopf, da jeg er i tvivl om min gryde er stor nok. Men det må være lettere med gryden, som ikke skal i vand først. Kh Annegrete
Kirsten: Jeg har også forsøgt at langtidshæve – men ikke med så godt resultat
Annegrete: Jeg er ikke helt sikker på hvor stor min gryde er – blot at den ikke er den største fra Cook and Baker. Jeg vil gætte på ca. 3 L
Smukt brød !!
Jeg må indrømme jeg aldrig har prøvet at bage grydebrød, mine støbejernsgryder er for store :) Jeg håber altid at finde een mindre størrelse vildt billigt et eller andet sted :)
Miri: Håber din jagt på en støbejernsgryde i rigtig størrelse lykkes, for det smager vild lækkert
Det ser smukt ud med snit i skorpen. Bager selv grydebrød ret så ofte men synes, min dej er for “blævret” til at snitte i. Har du så meget mel i, at du kan ælte det, eller rører du det bare sammen. Det gør jeg nemlig….
Der er i øvrigt støbejernsgryder i ikea til en overkommelig pris :-)
Irene: Først rører jeg sammen – men ikke til en lind grød. Men en fugtig dej. Når dejen har hævet, hælder jeg den ud på bordet, hvor jeg tilføjer lidt mel. Herefter ælter jeg let, ved at trække dej ind mod midten, rundt og rundt. Ælteteknik set hos i River Cottage programmer. Ved at jeg ælter det, får jeg en lidt fastere krumme. Jeg kan se, at nogle grydebrød er fyldt med huller. Det er mine ikke. Så det er lidt smag og behag. Men det betyder at min dej/brød er så faste at jeg kan snitte i dem. Godt tip med gryder fra IKEA, tak.
Irene: Jeg fandt lige denne video på you tube. https://www.youtube.com/watch?v=RHawqN_6j-U 4 minutter henne kommer den teknik, som jeg bruger, når jeg ælter.
Hej Karina
Hvor meget er 7 dele vand?
KH
Camilla: det er 7 deciliter (dl)