Der blev brændt igennem…

Og vi lugtede som røget sild, da vi var færdige! Vi rakubrænder udenfor i nogle specielle ovne, hvorefter keramikken bliver smidt ned i noget savsmuld. Det oser lidt – og når det blæser, som det gjorde i dag, ja så bliver man “lettere” tilrøget. Men pyt med det – vi hyggede os.

Jeg var i selskab af en flok skønne kvinder på en gammel gård, hvor der bliver lavet keramik. Masser af keramik. Det er et sted, hvor man kan komme og benytte sig af faciliteterne og være sammen om at lave keramik. Det er ikke et fancy sted – jeg vil kalde det mere rustikt! Jeg var på et kursus i efteråret – og har siden været der indimellem. Jeg er ny i keramikkens verden – men jeg synes, at den er vild spændende. Det tager tid at lave keramik – der er mange processer.

På det første kursus jeg var på lavede jeg nogle thekrus. De er vild fede – og jeg har brugt dem meget. Men man skal gabe over lidt meget keramik, når man drikker. Jeg har derfor lavet 6 nye krus i samme stil – men i en lidt tyndere udgave. Dog stadig rustikke, som jeg rigtig godt kan lide. Se den fine “sølvkant” som kommer, hvor det rå ler mødes med glasuren. En fed effekt.

Jeg har lavet nogle skåle, som passer til thekrusene. Her har jeg også brugt kvætseteknik, hvor man sætter en masse lerklumper ned i en form. Udenpå bliver der en masse revner og sprækker, som tilfører keramikken ekstra dimensioner. De skal bruges til frugt, salat eller som kæmpe slikskåle!

Når man er ny i keramikkens verden, så må man gøre sig nogle forsøg. Jeg har lavet nogle små lygter, hvor jeg har leget med former, struktur – samt glasur enten indvendigt eller udvendigt. På de øverste lygter har jeg leget lidt med at trykke nogle ord ind i leret, før det blev brændt første gang. På det ene står der LYS – på det andet LYS I MØRKET. De nederste lygter har fået struktur med en malerulle. 

Jeg har også lavet et større lygtehus – det skal muligvis stå på fortrappen og byde velkommen. Selve huset er inspireret af mælkekartonens form. Så er der lavet vinduer og døråbning, så lyset kan slippe ud. I det ene vindue sidder en kanariefugl og synger. I frontpartiet har jeg trykt med bogtaver og tal – jeg kan godt lide det grafiske look. Huset er ikke glaseret – blot rakubrændt og dækket af savsmuld. Det giver den sorte kulør. Man kan ikke rigtig se det på billederne – men der er rigtig meget spil i farverne på huset. Den lille kanariefugl har smukke krakeleringer – den blev bare, som den skulle. På billedet har jeg også vist lygtehuset, før det blev rakubrændt. Her er det blot trist og kedeligt.

Jeg er facineret af rakubrændingens effekter. Man laver en lerting, som bliver forglødet (for brændt). Så glaserer man det, før det kommer i rakuovnen. Her smelter man glasuren. Når man tager keramikken op, så kan man svinge det lidt i luften, dernæst dække det med savsmuld i en spand og tilsidst ned i vand. I denne process krakelerer glasuren – og skaber en masse spil i glasuren. Man kan få så mange flotte effekter i rakubrænding. Nogle gange lykkes det – andre gange er det bare forsøg! I dag blev det godt.

 

12 kommentarer til “Der blev brændt igennem…”

 • Hvor er dine rakusager flotte! Jeg har en skøn veninde der også laver raku – og nogle gange laver vi noget sammen. Det er bare så hyggeligt og meget spændende hvordan det ser ud efter brænding :)

  Vi ses i morgen

 • Hanne Støttrup:

  Hej Karina,
  Hvor er det flotte ting – og bare der var nogen her i nærheden, som brændte rakuler. Det er så spændende en proces. Jeg har prøvet at kaste rakuler og så forme det til skåle, fade, så der kommer mønstre af blade, dæksler osv.
  Glæder mig til at se mere.
  Hej fra Hanne

 • Så fin keramikken din ble, godt å se at du koser deg med kreativitet i alle fasonger, farger og teknikker. Men hvor blir den andre strømpen av ;)

 • Hedvig:

  Sikke et fint indlæg med beskrivelse af hele rakuprocessen og billeder af de færdige produkter. Det er lige før jeg selv fornemmer røglugten i mine egne næsebor, når jeg læser dit indlæg. Godt gået! – du kan bestemt godt være stolt af dine kreationer.

 • Jeg er imponeret. Det var dog de sejeste ting du der har fået lavet. Rustikt og enkelt. Jeg får helt lyst til selv at få fingre i en klump ler.

 • Kære Karina,
  Det var dejligt at møde dig.
  Klem fra
  mette

 • unikarina:

  mette b: TAK i lige måde. Forhåbentligt ses vi snart igen…

 • Inger Krohn:

  Hvor er det nogle fantastiske ting, som du har fået lavet… glæder mig til at se dem live.

 • unikarina:

  mette b: raku er en magisk verden, for man kan ikke sige, hvordan det kommer til at se ud. Det afhænger af mange faktorer – bl.a. også vejret. Men det er rigtig hyggeligt at lave keramik – og rakubrænde det.

  Hanne: Tak – jeg har lige sendt dig en besked vedr. hvor der evt. brændes raku i nærheden af dig :o)

  Kristin: åhhhh strømpen holder pause!!! Jeg skal jo have trøjen færdig til min søster…

  Hedvig: Tak det varmer at en dygtig keramikker anerkender nogle af mine første forsøg i keramikkens verden.

  Annette P: Tak… Ler er et fedt materiale at arbejde med. Meget anderledes end glasset, som du kender. Men spændende…

  Inger: Tak – du får dem at se næste gang du besøger din søster ;o)

 • Hvor er dine nye thekrus smukke!

 • […] Jeg har selv lavet “den sorte mælkekarton”. Den er lavet i ler med en mælkekarton som skabelon. Der er lavet vinduer og døråbning, så man kan se lyset. I det ene vindue sidder der en kanariefugl og synger. Herefter er den først forglødet og tilsidst rakubrændt. […]

 • […] nogen hemmelighed, at jeg godt kan lide keramik og træting. Jeg har selv prøvet lidt kræfter med raku keramik – og synes, at der er så mange smukke detaljer i keramikken, når den er blevet […]

Skriv en kommentar

Kreativitet af...
Karina, som holder utrolig meget af at være kreativ. Jeg ønsker at dele mine kreativiteter med dig - og jeg håber, at du vil blive inspireret...

unikarina

Læs evt. mere under "Om".

Jeg er utrolig glad for, at du kiggede forbi - kom endelig igen....

Kontakt mig…
Skriv gerne en kommentar eller hilsen...

unikarina
Copyright © 2009 – 2017
Alle tekster, illustrationer og billeder er mine, medmindre andet er angivet. Indholdet på denne side må derfor ikke anvendes uden min skriftlige tilladelse.

Få en mail med ugens indlæg...
DIY Awards 2017…
unikarina.dk er nomineret til en DIY award. Du kan se mere samt sende din stemme ved at klikke på billedet.
DIY Awards 2017
Reklamer…
Pr 1. juli 2017 er der kommet nye regler omkring markedsføring på sociale medier og blogs.

Det betyder, at når jeg fremadrettet skriver om et produkt eller et firma, så skal jeg skrive, at det er reklame. Også selvom jeg gør det af fri vilje og ikke bliver betalt for det.

unikarina.dk vil fortsat være en reklamefri blog - forstået på den måde, at jeg ikke laver samarbejde med fimaer. Jeg nævner produkter og firmaer som hjælp til mine læsere. Jeg bliver ikke betalt for det. Jeg skal blot overholde markedsførings-loven.

Blogprisen 2016…
mini_mba

unikarina.dk blev nr. 3 i kategorien "Håndværk og Kreativitet". Tak for din stemme.
Blogprisen 2015…


Afstemningen er slut
De siger…
unikarina på Instagram…
Hvis du vil følge med, så finder du mig som unikarina
Eller følg med her...
unikarina strikker også her…
unikarina

Jeg strikker sammen med mange andre strikke- og hækleglade fra hele verden...
Strik 2016…
Strik 2015…
Strik 2014…
Strik 2013…
Strik 2012…
Strik 2011…
Strik 2010…
Strik 2009…
Bag svampet squashkage…
Shop med god samvittighed…
Bag nogle skønne boller…
Hold kaffen varm…
Klar til pudekamp…
Bag lækre gulerodsmuffins…
Nemme Strikkerør…
Facebook…
unikarina på twingly…
Twingly BlogRank