At filte…

Der er flere, som har stillet mig nogle spørgsmål om at filte, uldkvalitet samt anbefaling af bøger. Jeg har lyst til at dele det med jer – for det kan jo være, at der sidder flere derude med spørgsmål – og som bare ikke har spurgt.

Der er nogle redskaber, som er gode at have ved hånden, når du begynder at filte. Man skal ikke have ALT for at komme i gang – men man kan supplere undervejs. Desuden er mange af redskaberne nogle, som vi ofte allerede bruger i vores dagligdag.

Redskaber:Balje: Jeg bruger en ganske almindelig opvaskebalje. Men hvis man filter meget store emner, kan det være en fordel at bruge en spand.

Sæbe:Jeg bruger Uniren fra Urtekram. Det er en flydende sæbe, som er nem at opløse samt er mild mod hænderne. Man kan også bruge sæbespåner, men her skal man være opmærksom på at få opløst sæben helt, før man går i gang med at filte.

Stænk flaske: Jeg bruger en almindelig vandflaske, hvor jeg har lavet huller i låget. Man kan også købe disse flasker, hvor man køber uld. Stænkflasken bruges til at stænke vand over emnet.

Bobleplast:Jeg bruger bobleplast til at rulle min filt i. Jeg bruger et stykke, som er 0,80 x 3,5 m til sjaler – og mindre stykker til små emner. Man kan også bruge bambusmåtter – men jeg foretrækker bobleplast. Bobleplasten kan genbruges – den skylles evt. med vand og hænges til tørre. Spræng endelig ikke boblerne i bobleplasten, da det er disse, som massere ulden sammen. Boblerne skal vende ind mod ulden.

Plasticposer:Jeg bruger plasticposer i et tyndt materiale. De gør, at hænderne glider lettere rundt på ulden i begyndelsen af filteprocessen. Alternativt kan man bruge engangshandsker.

Rundstok: Jeg bruger en rundstok til at rulle mit emne med i begyndelsen af filteprocessen, når jeg filter i form. Når emnet er færdigfiltet, kan man lige rulle det let med rundstokken. Selvfølgelig ikke på emner, som skal have facon. 

Foam:Jeg bruger foam (plastic skumgummi!!) til skabeloner, når jeg formfilter. Man tegner bare formen op og klipper den ud.

Filtenåle samt plade:Jeg bruger filtenåle til reparationer, eller hvis jeg laver gitterfiltet sjaler, hvor krydsene ikke vil filte ordentligt sammen. Man kan også nålefilte – typisk figurer eller dekorationer. Jeg er ikke så vild med at nålefilte – jeg kan bedre lide at lege med sæbevand!

Balloner: Jeg bruger store balloner, hvis jeg filter skåle. Jeg puster ballonen op og placerer ulden omkring ballonen. Herefter filtes ulden stadig med ballonen indeni. Ballonen skaber faconen – og man kan med fordel lade ballonen blive i emnet, mens det tørrer.

Foerstof:Jeg bruger et stykke foerstof, som er ca. 3,5 m langt, til sjaler i nunofilt. Vælg gerne en lys farve.

Saftkoger:Jeg bruger min saftkoger, når jeg laver nunofilt. Den damper emnet igennem. Bagefter skal det i en sæk, som bumles op og ned. Hvis man har en tørretumbler, kan man bruge denne i stedet.

Vaskemaskine: Jeg bruger min vaskemaskine til at centrifugere emnet let, når det er færdigfiltet. Det gør, at tørretiden bliver kortere.  Man kan også bruge vaskemaskinen til filte store emner – jeg har dog ingen erfaring med dette. Jeg holder af at have emnet mellem hænderne og have fornemmelsen af, hvor i filteprocessen man er.

Voksdug: Når man leger med vand, kan man med fordel dække bordet med en voksdug. 

 

Teknikker & uldkvaliteter:

Når man skal i gang med at filte, er der flere teknikker og uldkvaliteter, som man kan bruge. Man totter uld, når man lægger ulden op. Det betyder, at man trækker tynde totter af ulden og lægger op til ens emne. Men der er også andre muligheder, når man lægger uld op. Se filtebøger for andre teknikker.

Man kan formfilte, som betyder, at man lægger ulden omkring en skabelon og hermed skaber et hulrum – og hermed mulighed for at filte emnet i form. Man bruger denne teknik til tasker, punge, hatter, skåle og meget andet.

Pungene på ovenstående billede er formfiltet.

En anden teknik er nunofilt, som betyder, at man filter ulden sammen med et andet materiale. Det kan være silke, gaze eller andet løstvævet stof.

Man kan også nålefilte, som betyder, at man filter ulden sammen med filtenåle. Modhagerne i nålens spids trækker ulden frem og tilbage – herved sker filtningen. Man bruger typisk denne teknik til figurer eller dekorationer på andet emne.  

Fårene er nålefiltet. Høns og nisser er formfiltet.

Teknikker er bare vejledende – leg med ulden, bland teknikkerne, prøv dig frem og find ud af, hvad passer dig bedst. 

Der findes mange uldkvaliteter, som man kan bruge til at filte med. Jeg bruger selv primært merinould. Den er blød og fin og er velegnet til beklædning, tasker og punge. Jeg bruger også merinould til nisser, høns og andet godtfolk.

Karteuld er mere groft – og kan bruges bl.a. til futter, grove tasker samt nålefiltning. Mange af uldkvaliteterne fåes i et væld af farver. Læs mere om ulden ved de forskellige leverandører.

Nålefilt er et forfiltet materiale, som skal filtes færdigt. Man bruger det bl.a. til beklædning.

 

Bøger:

Jeg vil gerne anbefale nogle enkelte bøger.

“Filtede tasker”af Noriko Tachibana (Forlag Olivia)

Den viser i ord og billeder, hvordan man filter tasker. Den giver et godt indblik i teknikker til formfiltning. Meget inspirerende.

 

“Filt tøj og ting”af Charlotte Buch (forlag Klematis)

En flot bog med inspiration og teknikker til at filte beklædning. Men den rummer også mindre projekter. Også meget inspirerende.

 

Bente Ravn, som ejer Filtestedet, har også skrevet nogle gode filte bøger. De indeholder nemme og små projekter. Gode til nybegynderen.

Ellers vil jeg foreslå, at I bruger bibliotekets store udvalg af fagbøger. Her kan man finde bøger om teknikker, viden om filt og dens historie, uldkvaliteter og ikke mindst inspiration. Der findes rigtig mange gode og inspirerende filtebøger, som passer til dit projekt og niveau. 

 

 Hvor køber jeg min uld:

Der findes et stor udbud af forhandlere af uld og andre skønne ting til filtning. I mange hobby- og garnforretninger er det muligt at købe uld. Skal du virkelig i gang og have uld og tilbehør, kan jeg foreslå følgende:

Filtestedet

Naturlig-Beklædning

Uldshoppen

Uldportalen

Udover at sælge uld og filtetilbehør afholder flere af ovenstående kurser. Men du kan også lære at filte her:

Filteriet

Det gamle stuehus

Men søg på nettet – der er rigtig mange tilbud med filtekurser.

Jeg har også nogle vejledninger til filteprojekter.

Pung

Gitterfiltet sjal

Nunofiltet sjal

Krusedullefiltet tørklæde

 

Ovenstående er blot et lille indblik i min filteverden. Jeg synes, at du selv skal udforske den – lege og skabe din egne filtede ting. Har du lyst til at dele filteerfaringer, gode steder at handle uld eller filtebøger, er du velkommen til at skrive en kommentar eller hilsen under Kontakt.

Rigtig god filtefornøjelse… 

20 kommentarer til “At filte…”

  • Tusen takk for flott innføring i filtingens hemmeligheter og takk for besøket, det blir spennende til lørdag :)

  • Heysa igen igen Karian!

    Sælger du dine super lækre filtede punge?
    Den med blomsterne er helt vildt sød.
    Kh og go’ påske!
    Kh
    kristine

  • unikarina:

    Kristine: Tak for de fine ord… Jeg sælger pt. ikke mine ting – men forhåbentligt en gang i fremtiden!

    Kristin: Velbekomme – jeg håber du kan bruge noget af det til, når du skal i gang med at filte…

  • […] har nævnt denne bog tidligere- men den er bare supergod. Den giver et godt indblik i teknikker til formfiltning. Den viser nemme […]

  • Tina:

    Hej.
    Gor filan en hammer god side du har lavet her;-)!!! Stort og lækkert stykke arbejde. Skønt for en ny-begynder filter at finde en side som din;-)
    Mvh. Tina

  • unikarina:

    Tina: Velkommen til. Håber du vil finde inspiration til filtning – og mange andre ting.

  • Tina:

    Hej.
    Tak. Har allerede fundet inspiration herinde;-) Og er i fuld gang med at filte;-)
    Mvh. Tina

  • […] om lidt så stikker jeg hænderne i varmt sæbevand sammen med en gang uld. Jeg skal nemlig filte. Jeg glæder mig, for det er længe siden, at jeg har filtet. Jeg nyder legen med ulden og […]

  • rikke:

    Hej :)
    Jeg har købt ind til at filte.mine egne filt perler.
    Og har i den forbindelse fået at vide at sæbespåner er vejen frem.
    Mit.problem er bare at jeg intet ved om det.
    Skal jeg dyppe mine perler i det og rulle det sammen når filtningen er færdig ?
    Håber du kan hjælpe..

    Mvh Rikke

  • unikarina:

    Rikke: Prøv at læse dette indlæg én gang til… Der står lidt om redskaberne til at filte. Jeg bruger ikke selv sæbespåner, da jeg synes, at de er svære at få opløst. Jeg bruger derimod Uniren, som er flydende. Jeg kan fornemme, at du er helt ny i filte-verdnen, så prøv også at læse Filtet gittersjal samt Nunofiltet sjal. Det er nogle guider til at filte sjaler på forskellig måde – men det giver dig et indblik i filtning. God filtelyst…

  • Marianne:

    Hej. Stiver du dine skåle? Har hørt om laklim, men ved ikke hvad og hvordan det virker. Har det virkelig sjovt med at eksperimenterer med ulden, men synes de skåle/kurve jeg har lavet, er lidt løse/slappe. Måske skal jeg bare lave dem tykkere! Mange hilsner Marianne

  • unikarina:

    Marianne: Jeg har ikke været så heldig i mine eksperimenter med filtede skåle. Jeg har godt hørt at man kan stive med limlak – men ved ikke om det tager for meget af uldens look. Måske skal du prøve at filte dine kurve/skåle lidt mere – altså give dem bøllebank til sidst så de bliver godt filtede. Jeg vil også foreslå at du lader den tørre med fyld i. God filtefornøjelse – håber at det lykkes.

  • lone hjermitslev:

    Kunne du være så sød at fortælle mig, hvordan man reparerer i filt. Har en fin filtet cocoon kattehule, -katten har bidt i den og “trukket filt ud”?
    mvh Lone

  • unikarina:

    Lone: Jeg har ikke erfaring med et. Men mit bud ville være at du nålefilter hullet.

  • Gitte:

    Hej .
    Kan man filte med hundehår?Hvis man kan hordan gør man det?

    Hilsen Gitte

  • unikarina:

    Gitte: Jeg har ikke prøvet at filte med hundehår – er allergisk. Jeg ved at man kan lave garn med det. Jeg synes, at du skal prøve det af.

  • Ani:

    Hej
    Jeg har fundet den sødeste opskrift på en strikket nisse, som efterfølgende skal filtes i vaskemaskinen, mit spørgsmål går på om du ved om det absolut skal være i vaskemaskinen eller om jeg evt bare kunne vaske den i hånden?
    Venlig hilsen Ani.

  • unikarina:

    Ani: Når man filter i vaskemaskinen, så kan vandet blive varmere samt den kører med højere omdrejninger end du kan ved håndvask. Men man kan jo altid forsøge. Jeg ville prøve at strikke en lap, komme den i meget varmt sæbevand, putte den i en sæk/pose evt. sammen med nogle bolde. Så ville jeg bumle rundt med denne sæk for at skabe bevægelse på strikken. Håber det giver mening. God fornøjelse

  • Helle Dahl:

    Hej
    Vil høre om du ved hvor korte fibrene på ulden kan være. Vi hsr selv merino, og da det er første gang vi har prøvet at klippe dem er der en del overblik. Det vil jo være ærgerligt at smide det væk hvis det kan bruges. Mvh Helle

  • unikarina:

    Helle Dahl: Det ved jeg faktisk ikke. Men jeg tænker at du bare skal prøve det af – for du skriver, så er det ærgerligt at smide noget ud.

Skriv en kommentar

Kreativitet af...
Karina, som holder utrolig meget af at være kreativ. Jeg ønsker at dele mine kreativiteter med dig - og jeg håber, at du vil blive inspireret...

unikarina

Læs evt. mere under "Om".
Jeg er utrolig glad for, at du kiggede forbi - kom endelig igen...
Kontakt mig…
Skriv gerne en kommentar eller hilsen...
unikarina
Copyright © 2009 – 2022
Alle tekster, illustrationer og billeder er mine, medmindre andet er angivet. Indholdet på denne side må derfor ikke anvendes uden min skriftlige tilladelse.
Til salg…
Få en mail med nye indlæg...
Sociale medier…
Enkel nøglering i læder…
Farve garn med avocado…
Pinde til theposer…
Skål i selvtørrende ler…
Hold kaffen varm…
Strik gennem tiden…

Jeg har strikket gennem flere år. Herunder kan du se de seneste år. Resten finder du i øverste fane under “Strik gennem tiden”.

Strik 2021…
Strik 2020…
Strik 2019…
Strik 2018…
Strik 2017…
Strik 2016…
Strik 2015…
Bag svampet squashkage…
Bag nogle skønne boller…
Bag lækre gulerodsmuffins…
Reklamefri…
unikarina
unikarina strikker også her…
unikarina

Jeg strikker sammen med mange andre strikke- og hækleglade fra hele verden...
Blogprisen 2016…
mini_mba

unikarina.dk blev nr. 3 i kategorien "Håndværk og Kreativitet". Tak for din stemme.
Blogprisen 2015…


Afstemningen er slut