Bær…
Det er rigtig dejligt, at der begynder at kommer varmere vejr. Det giver en bedre fornemmelse af, at det er ved at blive sommer.
Nu varer det ikke længe før, at de forskellige bærbuske begynder at afgive de skønneste bær – som kan blive spist rå eller kogt til saft, marmelade eller gelé. Jeg holder meget af at denne proces – arbejdet med bærene, duftene, gemme på glas og fylde viktualierummet op med skønne, velsmagende mad. Jeg har en god aftale med mine svigerforældre – de plukker størstedelen af de bær, som jeg bruger. Så forvandler jeg dem til velsmagende saft, marmelade eller gele. Saften bliver kogt i min mors gamle Trutti Frutti (saftkoger), som er ca. 40 år gammel. Når der ikke bliver kogt saft – bruges den også til at filte i!
I vores egen have har vi solbær og ribs. I år har vi plantet hindbær – og glæder os vildt til at plukke de første bær. Brombær finder vi i en nærliggende skov. Vi drømmer om blåbærbuske – og de indgår i vores efterårsprojekt. Desuden drømmer vi om æbletræer – så der kan laves velsmagende æblekage af både den ene eller anden slags.
Jeg har en kogebog “En smag af sommer” – fyldt med skønne opskrifter med bær. Men jeg lånte lige lidt inspiration på biblioteket. Nemlig “Frugt og bær fra haven” samt “Den store bærbog”.
De to første bøger indeholder en masse fristende opskrifter. Den sidste bog indeholder en masse information om alle de typer bær, som findes. Der findes 80 forskellige bær – hvoraf de 50 er spiselige. Der er bær, som, jeg ikke vidste, findes. Bogen indeholder også opskrifter – specielt blev jeg fristet af “Jordbærsaft med kardemomme og citron”. Så nu venter jeg blot på, at jordbærerne er modne. Jeg køber jordbær hos en lokal, som har de sødeste, usprøjtede jordbær. Han er leveringsdygtig i store mængder.
Men før alle de skønne bær bliver modne, så skal der laves litervis af hyldeblomstsaft. Kæresten og jeg tager ud en tidlig morgen og plukker hyldeblomsterne – nyder duftene og naturen – og så hjem og lave saft. Vi bor et sted, hvor det meste af naturen ca. er 2 uger bagud, da vi har havgus fra fjorden. Det gør, at vi må vente lidt længere – men det er værd at vente på.
Hvad med dig? Laver du selv saft, marmelade og gelé – og alle de andre skønne ting, som kan laves af naturens spisekammer?
Det er skønt med hjemmefabrikeret saft, marmelade, grød osv.
Hyldeblomstsaft er en af de helt sikre fabrikationer herhjemme, det kan vi simpelthen ikke undvære. Vi laver MEGET og fryser det ned, så kan vi få en smag af sommer i den mørke tid også. Det smager også godt med masser af isterninger og et skvæt vodka – altså for de voksne :)
Uhmmm- så blev jeg da lige lækker sulten :-)
Lyder bare lækkert..!
Her er hyldeblomsterne desværre slet ikke sprunget ud endnu (bor i Horsens)..-men jeg venter på dem, hyldeblomst-saft med masser af citroner er bare godt..!
jeanette: Hyldeblomstsaft er et hit – og vi fryser også ned, så man i den lange vinter kan tage lidt somer frem
Losarinas mor: håber du fandt noget at stille lækkersulten med :o)
Henriette: Vi har desværre heller ikke hyldeblomster her endnu – men vi venter spændt!